Olika kateterhjälpmedel

Omkrets
Din kateter bör vara tunn för att inte irritera omkringliggande vävnad, men samtidigt stor nog för att tömma ut urinen effektivt.

Storleken på katetern anges i Charrière (Ch) vilket motsvarar millimeter i omkrets. Katetern är färgmärkt efter sin storlek. Det finns många storlekar, de vanligaste är:
vit – 12 mm omkrets
grön – 14 mm omkrets
orange – 16 mm omkrets

Längd

Kvinnors urinrör är 3–5 centimeter. För kvinnor finns varierande längder på kateter, mellan 7–20 centimeter. Vilken längd som passar dig beror på hur du gör när du självkateteriserar. En längre kateter kan vara praktisk om du tappar dig i stående och en kort kateter fungerar bättre om du sitter. En kortare kateter ger en bättre stabilitet som kan göra det lättare att hitta urinröret

Mäns urinrör är 20–25 centimeter långt. Som man behöver du en kateter som är cirka 40 centimeter lång. Det finns också kortare katetrar särskilt framtagna för män.

Olika kateterhjälpmedel

Omkrets
Storleken på katetern anges i Charrière (Ch) vilket motsvarar millimeter i omkrets. Katetern är färgmärkt efter sin storlek.. Det finns många storlekar, de vanligaste är:

vit – 12 mm omkrets
grön – 14 mm omkrets
orange – 16 mm omkrets

Din kateter bör vara tunn för att inte irritera vävnaden i urinröret, men samtidigt stor nog tömma ut urinen effektivt.

Längd
Kvinnors urinrör är 3–5 centimeter långt. För kvinnor finns katetrar på 20–25 centimeter. Vid val av kateterlängd för dig som kvinna behöver hänsyn tas till vad som passar din kroppsform och hur din kateter sköts.

Mäns urinrör är 20–25 centimeter. Som man behöver du en kateter som är cirka 40 centimeter lång.

Olika kateterhjälpmedel

Omkrets
Storleken på katetern anges i Charrière (Ch) vilket är motsvarar millimeter i omkrets. Katetern är färgmärkt efter sin storlek. Det finns många storlekar, de vanligaste är:
vit – 12 mm omkrets
grön – 14 mm omkrets
orange – 16 mm omkrets

En suprapubisk kateter påverkar inte urinröret. Storleken anpassas för att tömma ut urinen effektivt.

Längd
Det finns katetrar som är 40 centimeter långa och de som är cirka 25 centimeter. Den längre är vanligast, men om du tror att den korta katetern är bekvämare för dig går den också bra.